Sagan om maten som lagade sig själv...

Det var en gång en flicka som skulle laga middag.

Men det behövde hon inte för den var magisk och lagade sig själv.

SLUT!Haha okej riktigt så var det inte, men nästan. Behövde inte göra mycket med köttet alltså och gratängen gjorde Linus så det var inte långt ifrån att den lagade sig själv. :) Kan berätta hur jag gjorde köttet för er som är intresserade. Inspirationen fick jag av Sofie som hade detta till lunch på jobbet igår.

Du behöver:
Valfri köttstek, vi använde hjortbog.
1 gul lök
1-2 morötter
1 mörk öl
2 Vitlöksklyftor
2 lagerblad
½ dl oblandad svartvinbärssaft
1 buljong tärning
Soya
salt
peppar

1. Värm upp en gryta med lite smör i botten.

2. Hacka lök, vitlök och morötterna grovt och lägg i grytan.

3. Häll i ölen och låt koka upp.

4. Lägg i resten av kryddorna och buljongtärningen, häll i lite soja och saften. Öl får lätt en besk smak när man kokar den länge. Saften och saltet om ni undrar och tycker att det var konstigt att ha saft och så mycket salt (soya, buljong och salt) i grytan.

5. Sist lägger man i köttet och sänker värmen till 3- eller 2:an på spisen. Lägg över ett lock och låt puttra i ca 2h. Vänd steken några gånger under tiden. Jag vände kanske en gång i halvtimmen.

6. Kolla med termometer när steken är klar. Vi har en termometer där det står markerat när köttet är raw, medium och well done, men för er som måste gå efter graderna så brukar den vara klar när den är 75 grader i mitten.

7. Lägg åt sidan att vila under folie medans du gör en sås av skyn som blir över. Jag tog lite av ölskyn och hällde över i en stekpanna. 2-3 msk majsenaredning, lite grädde och ev soya. Koka upp under omrörning och sen är det klart.

Vårat kött blev supermört och gott. Hoppas det blir det för er också.

Kommentarer

Säg vad du tycker här:

Du kallas?:
Remember me?

Mail: (syns inte)

Din blogg:

Låt höra!:

Trackback
RSS 2.0